MEEDOEN

AANMELDEN

LET OP: Inschrijven doe je door te mailen naar info@corsokids.nl.

Schrijf je UITERLIJK zaterdag 24 augustus 2024 in! Wij hebben de tijd echt nodig om jullie deelname goed voor te bereiden!

Wil je bij opmerkingen iets extra's vertellen? Denk bijvoorbeeld aan hoe je op het idee bent gekomen en of je met een tekening hebt gewerkt of met een maquette. Misschien kun je iets over de bouw vertellen van de corsowagen en hoelang je er ongeveer mee bezig bent.

Dahlia's bestellen
De dahlia's moet je UITERLIJK vrijdag 30 augustus 2024 opgeven (hierover ontvang je na aanmelding een mail over).




BOUWTIPS

We proberen je hieronder heel goed uit te leggen hoe je het beste een wagen bouwt. Er gaat veel werk in zitten. Het is dus goed om een aantal handige tips te krijgen zodat het sneller gaat en jullie wagen nòg mooier wordt.

Bijna altijd is het bouwen van een wagen iets dat je samen met familie, vrienden en kennissen doet. Het maakt niet uit met wie, maar vaak geldt dat het makkelijker gaat met een groep. Als je met zijn allen samenwerkt, dan is het heel erg leuk om te doen.

Heel belangrijk is: begin op tijd! Een wagen bouwen is niet iets wat je even tussendoor doet. Je moet tijd hebben om er over na te denken, alles voor te bereiden en om te bouwen. Het beste is om al vóór augustus bezig te zijn. Het is niet onmogelijk om daarna nog een mooie corsowagen te maken, maar het wordt dan wel een beetje haasten....

EEN IDEE

Het begin van elke mooie corsowagen is een goed idee. Ga eerst eens samen met elkaar om tafel zitten en maak een lijstje van mogelijke onderwerpen. Een onderwerp kan iets zijn waaraan je vaak denkt en dat je interessant vindt. Soms is het iets waarover jullie vaak praten, mee spelen of naar kijken, iets dat je erg 'cool' vindt. Vaak worden ook spreekwoorden of gezegden gebruikt of kan er begonnen worden met een grappige titel, die je dan omzet in een ontwerp.

Heb je een idee maar weet niet niet zo goed hoe je nu verder moet, kun je natuurlijk altijd een ONTWERPER van de grote corsowagens om advies vragen. Ze willen je vast en zeker graag helpen.

Belangrijke punten om rekening mee te houden:

  • Houd rekening met de grootte van je onderstel.
  • Maak een overzichtelijke wagen.
  • Ontwerp iets wat voor mensen herkenbaar is.
  • Kies een goede titel.

Als je hierover goed hebt nagedacht, wordt het tijd om alles op papier uit te werken. Zo krijg je een beter beeld van wat je gaat doen en wordt het bouwen stukken gemakkelijker. Bovendien kun je het ontwerp ook aan anderen laten zien en adviezen krijgen. Je kunt er zelfs voor kiezen om een maquette te maken. Een maquette is een voorbeeld van hoe je corsowagen er straks uit komt te zien maar dan in het klein.

Bijna alle grote wagenbouwers maken, voordat ze beginnen met bouwen, een maquette. Iedereen van de corsogroep kan dan zien hoe de wagen eruit moet komen te zien. Het is een mooi voorbeeld! Je kunt een maquette van klei maken, maar ook van papiermaché. Je begint dan met een ruwe opbouw van latjes, ijzerdraad, piepschuim etc. en daaroverheen plak je dan het papier-maché. Zodra dit droog is kun je het zelfs verven in de gewenste kleuren. Op de foto hierboven zie je paar CorsoKIDS-maquettes.

ONDERSTEL

Onderstel lenen?

Het onderstel is een heel belangrijk onderdeel van je wagen, ook al kun je het straks haast niet meer zien. Een slecht onderstel zou wel eens kunnen zorgen voor pech onderweg. Het is handig als je een goed onderstel hebt in de goede maat. Dit is alleen niet zo makkelijk. Er zijn gewoon niet zoveel onderstellen. Het is natuurlijk ook mogelijk om zelf een onderstel in elkaar te knutselen. Alles met wielen kan gebruikt worden: karren, kruiwagens, bolderkarren. Zolang het maar niet werkt op een motortje.

Je moet er wel even op letten dat er een paar drempels op de route liggen en natuurlijk moet je ook over klinkers (vooral aan de Varsseveldseweg). Gebruik dus niet te kleine wielen, maar het liefst grote wielen met luchtbanden. De corsoroute van 2,5 kilometer betekent een zware beproeving voor het onderstel, maar ook voor jullie. Hoe groter de wagen, hoe zwaarder. Dit is logisch, maar als je wielen dan slecht geolied zijn, dan heb je al heel wat kracht nodig om zoiets vooruit te krijgen. Wij adviseren om je corsowagen zelf lopend voort te bewegen.

MATERIAAL

Wil je een corsowagen bouwen dan heb je daarvoor materiaal nodig. Onder materiaal verstaan we bouwmaterialen zoals bijvoorbeeld hout, gaas, piepschuim, karton, verf etc. Je hebt natuurlijk ook gereedschap nodig om dit materiaal te kunnen bewerken. Dit kan bijvoorbeeld een hamer, een zaag, een nijptang, een rolmaat, lijm, een viltstift, een mes zijn. Denk daar goed over na en verzamel dit voordat je begint te bouwen. Het is erg vervelend als je telkens moet stoppen omdat je iets niet in huis hebt gehaald.

Bedenk wel dat sommige gereedschappen gevaarlijk zijn en beter door volwassenen gebruikt
kunnen worden.

RUWBOUW

Nu begint het echte bouwen. Je hebt een beeld in je hoofd en een onderstel om op te beginnen. Het beste is om de eerste ruwe vormen in hout te doen. (Metaal is moeilijker om te bewerken en dan zul je moeten lassen. Metaal is echter wel sterker en dus beter voor lange, dunne uitsteeksels. Misschien ken jij, of anders je ouders, wel iemand die kan lassen. Begin er vooral niet zelf aan!)


Dus, wat je nodig hebt als je de opbouw van hout maakt is: hout (niet te dun, niet te dik), spijkers van voldoende lengte, een hamer en een zaag.

Nog enkele aandachtspunten:
Denk eraan dat er op je houten constructie nog (een laag piepschuim en) een laag dahlia's moet komen. Dus in hout moet je vorm wat dunner zijn dan bedoeld. Houd er rekening mee dat een laag piepschuim, met bloemen op, erg veel kan wegen.

Maak je onderbouw dus niet te licht. Hier en daar een grote steunbalk, tot op het frame van het onderstel, kan wonderen doen. Ook grote vlakken moet je ondersteunen door meerdere latjes, anders kan het piepschuim doorbreken onder het gewicht van de bloemen. Ook moet je nog niet te veel details gaan verwerken in de constructie. Die komen pas in het piepschuim.

Let op de balans van de wagen. Kijk ervoor uit dat je niet al het gewicht aan één kant plaatst, want dan zal je wagen gemakkelijk kantelen en wordt het trekken van de wagen wel erg zwaar. Zorg dus dat je het meeste gewicht boven de wielen hebt.

PIEPSCHUIM OF KARTON

Nu het gedeelte met hout voorbij is komt het leukste gedeelte. Piepschuim kun je namelijk heel er goed bewerken. De mogelijkheden zijn ontelbaar. In piepschuim wordt de uiteindelijke vorm uitgesneden. Met een vijl en een zaag kom je al heel ver, ook een mes is handig. Je moet een beetje oefenen, maar al snel maak je heel handig eenvoudige vormen. Het piepschuim op je wagen bevestigen is vrij makkelijk: Hiervoor gebruik je spijkers. Maar, je zult al snel merken dat piepschuim niet vastzit met gewoon spijkers alleen. Je moet iets met een groter oppervlak gebruiken. (Een kroonkurk van een bierflesje is goedkoop en ideaal te gebruiken. Gewoon in het midden met een priem een gaatje maken, je spijker erdoor en kloppen maar). Als je de details uitwerkt moet je er rekening mee houden dat er nog steeds een dahlia bovenop komt. Dahlia's zijn ongeveer 2 à 3 cm dik. Dit moet je er vooraf bijrekenen. Een stift is handig in deze periode: Juist omdat er nog een laag dahlia's bovenop komt, kun je zoveel aantekeningen maken op het piepschuim als je wilt. Begin maar te arceren, aan te kruisen en goede, dikke lijnen te zetten. Teken aan waar welke kleur moet komen. Hierdoor wordt straks heel duidelijk waar je welke kleuren dahlia's moet plakken. Piepschuim kan ook aan elkaar gelijmd worden: Dit is handig om bijvoorbeeld losse onderdelen te maken. Zo kun je een dobbelsteen maken door dikke lagen piepschuim tegen elkaar te plakken tot je een kubus krijgt. Deze kun je dan nadien los op je wagen leggen. Probeer wel eerst even uit of het piepschuim tegen je lijm bestand is. Anders zou het wel eens kunnen dat de boel gaat oplossen in de lijm en je niet veel overhoudt. Je kunt behalve piepschuim ook andere middelen gebruiken. Karton, gaas of plakband zijn ook heel goed bruikbaar.


Tips:
Als je een corsowagen wilt bouwen zorg er dan voor dat je de vloer van de ruimte waar je de corsowagen bouwt afdekt met plastic. Het is bovendien gemakkelijk op te ruimen.
Piepschuim wordt meestal weggegooid bij winkels waar ze wasmachines, vaatwasmachines en televisies verkopen. Als je het netjes vraagt en uitlegt waarvoor je het nodig hebt mag je het daar waarschijnlijk wel meenemen.

PAPIERMACHÉ

Nadat de vormen klaar zijn is het handig om de vormen te beplakken met papiermaché. Dit is papier (meestal kranten, omdat ze veel vocht opnemen) die je hebt voorzien van een dikke laag behangplaksel. Als deze laag is opgedroogd kun je de vormen verven in de gewenste kleuren. Neem daarvoor gewoon latex die je mengt met mengkleuren.

Als dit klaar is, is je wagen voorlopig af. Wat je nu moet doen is hem veilig weg zetten tot enkele dagen voor de optocht.

BESTELLEN & OPHALEN

De dahlia's die je nodig hebt voor je wagen moet je bestellen.
DOE DIT UITERLIJK VRIJDAG 30 augustus 2024!!

Vrijdagmiddag 6 september staan de bloemen vanaf 15.00 tot 16.00 uur voor jullie klaar in de hal van A. Roemaat Transport, Albert Schweitzerstraat 19, Doc 27 in Lichtenvoorde. De bloemen worden aangeleverd in kratten. Willen jullie de lege kratten alsjeblieft ook weer terug brengen? Soms zijn nog niet alle bestelde bloemen binnen. Op zaterdagmorgen 7 september kun je tussen 10.00 en 12.00 uur en tussen 13.30 en 19.00 uur bij de bloemencommissie terecht om de bloemen op te halen die je nog tegoed hebt.

DAHLIA'S

Er zijn verschillende soorten dahlia's die door de bloemencommissie gratis worden uitgedeeld. De beschikbare kleuren zijn afhankelijk van wat er is geplant. Weet dat blauwe en bruine dahlia's niet bestaan.

De grote wagens beginnen vaak al op donderdagavond te plakken. Voor de meeste kleine wagens is zaterdag vroeg genoeg. Reken er op dat je tot 400 dahlia's per m2 nodig hebt. Dahlia's plakken doe je met lijm. Ook deze lijm krijg je gratis. Wees voorzichtig met de lijm want die is heel brandbaar.

Tijdens het plakken moet je erop letten dat er zeker geen openingen tussen de dahlia's zijn. Deze worden alleen maar groter (omdat de dahlia's nog een beetje gaan krimpen) en lijken niet mooi. De kunst is om de dahlia's zo te plakken dat ze tijdens de optocht nog steeds perfect tegen elkaar zitten. Je dahlia's te dicht op elkaar proppen mag dan ook weer niet. Een schaar is bij het bloemenplakken een handig hulpmiddel. Je kunt die gebruiken voor het knippen van de dahlia's. Zo kun je strakke en dunne lijnen scherp aftekenen.

TIPS

  • Denk bij alles aan de veiligheid. Of het nu om de zeer brandbare lijm of om een slordig weggelegd mes, schaar of zaag gaat.
  • Houd rekening met de hoogte van je garage! Het is niet fijn als je de wagen af moet breken om naar buiten te komen.
  • Heb je geen (overdekte) ruimte bekijk dan of je een afdak kan maken van een stevig stuk plastic.
  • Werk altijd van ruw naar gedetailleerd over heel je wagen tegelijk. Je moet nog niet beginnen met de details in het piepschuim uit te werken als een deel van je wagen nog in ruwbouw staat.
  • Hoe meer zielen, hoe meer vreugde. Vraag aan veel familieleden of ze een handje willen helpen.
  • Als je voor de eerste keer meedoet raden wij je aan om nog je nog niet aan menselijke figuren te wagen (dan bedoelen wij niet kabouter plop, maar levensechte figuren).
  • Heb je een corsowagen gemaakt waarbij het leuk is dat je als figurant (verkleed) meeloopt? Dit is absoluut geen must, maar kan het wagentje wel nét iets leuker maken. Misschien heb je wel een moeder, oma of familielid die graag kleding maakt.
  • Ben je niet in de gelegenheid om een corsowagen te bouwen informeer dan eens bij je vriendjes of zij dat niet samen met jou willen proberen.
  • Vergeet niet om wat lekkers, zoals iets te drinken en eten, aan je ouders te vragen voor tijdens de optocht. De route is vrij lang en je kunt dus best wel dorst of honger krijgen. Stop dat lekkers in je (gele CorsoKIDS) rugzakje zodat het niet zichtbaar op de corsowagen ligt.

CORSOZONDAG

Alle CorsoKIDS wagens (dus ook skelters en fietsen) moeten zondag 8 september tussen 08.00 en 09.30 uur op het tentoonstellingsterrein aan de Gert Reindersstraat aanwezig te zijn.
Heb jij jouw fiets, skelter ect. gemaakt in de tent op het tentoonstellingsterrein, dan kan het daar op zaterdag blijven.

Het startnummer krijg je op zondag van de mensen van de Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde (SBL).

Vanaf 11.00 uur worden de CorsoKIDSwagens door de jury bekeken. Jullie mogen dan niet meer op het terrein aanwezig zijn. Iedereen moet om 13.15 uur weer op het terrein zijn. We beginnen dan met het opstellen van jullie wagens. We starten de optocht om precies 14.00 uur.


Als je na de optocht weer op het terrein terugkomt, word je opgevangen door iemand van SBL en naar een plek gewezen om je wagentje neer te zetten. Neem alles van waarde weer mee naar huis. Vergeet dus niet je jas, drinken en eventuele muziek.

CORSOMAANDAG

De prijsuitreiking voor de CorsoKIDS heeft een nieuwe locatie!
De prijsuitreiking voor de CorsoKIDS plaats vinden bij de Swite ( Gert Reinderstraat) in de zaal. Inloop 07.15 uur. Gááp, wel een beetje vroeg, maar jij bent vast al vroeg wakker om je prijs op te halen of niet?


Als je een eerste prijs hebt gewonnen in de Opstap-, Kiezel-, of Keiklasse, dan mag je om 08.00 uur mee naar de prijsuitreiking van de grote wagens in de grote tent die op het tentoonstellingsterrein staat!


Na de prijsuitreiking van de grote wagens gaan alle CorsoKIDS samen de optocht route nog een keer lopen.

OPRUIMEN

Woensdag 11 september kun je je corsowagen / fiets vanaf 18.00 uur ophalen op het tentoonstellingsterrein. Meteen de wagen afbreken, dat kan! Het bouwafval kan dan meteen in de afval container die klaar staat.

Op zaterdag 14 september is er tussen 12.00 en 13.00 uur een mogelijkheid om bij het afvalbrengpunt van Remondis aan de Galileistraat 16 gratis je corsoafval te brengen. Let op: alles moet in stukken van maximaal 80 cm worden aangeleverd. Verf en lijm graag apart. Je moet betalen voor afval dat anders dan bovengenoemd wordt aangeboden. Zorg dat je op tijd bent, want je hebt maximaal één uur de tijd om gratis afval te brengen!